ΔΙΠΛΟΚΑΤΟΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Το κτίριο κατοικιών βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή σε μια οικιστική περιοχή με χαμηλά κτίρια. Ο βασικός στόχος της σύνθεσης του κτιρίου ήταν η διαμόρφωση δύο ισότιμων όροφο-διαμερισμάτων με κοινόχρηστη pilotis για την στάθμευση των αυτοκινήτων.

Ο κτιριακός όγκος τοποθετήθηκε σε επαφή με το βορείοανατολικό όριο του οικοπέδου και ένα τμήμα του όγκου σε επαφή με τη νοτιοανατολική (πίσω) όψη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε ώστε όλοι οι χώροι να δέχονται φυσικό φωτισμό έστω κι αν εξυπηρετούν βοηθητικές χρήσεις και να εξασφαλίζεται διαμπερής φυσικός αερισμός του κτιρίου προκειμένου να εξασφαλίζονται βέλτιστες συνθήκες θερμικής άνεσης και δροσισμού όλων των χώρων.

Η πρόσβαση στις δύο κατοικίες γίνεται από ένα κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο το οποίο στο δώμα ενοποιείται με πέργκολα από μπετόν διαμορφώνοντας ένα κοινόχρηστο χώρο εκτόνωσης του κτιρίου.

Σε κάθε διαμέρισμα, η κουζίνα τοποθετείται αντικρυστά με το καθιστικό ώστε να ενισχύεται η διαμπερότητα των χώρων με πρόσβαση στους βασικούς εξώστες της πρόσοψης και της πίσω όψης. Τα μεγάλα κουφώματα στους χώρους διημέρευσης δημιουργούν την αίσθηση επέκτασης των εσωτερικών χώρων προς τους υπαίθριους. Τα υπνοδωμάτια με τους αντίστοιχους χώρους υγιεινής (3 υπνοδωμάτια και 2 λουτρά) τοποθετούνται νοτιοδυτικά. Δύο έρκερ, στην νοτιοδυτική όψη και την ανατολική γωνία του κτιρίου, επεκτείνουν τα δωμάτια και συμπληρώνουν ογκοπλαστικά την μορφή του κτιρίου.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ

Έργο: Διπλοκατοικια στην Αγ. Παρασκευή
Αρχιτέκτονες : Χάρις Αθανασοπούλου- Αθηνά Θεοδωροπούλου
Στατική μελέτη: Παύλος Μαλανδράκης
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Περικλής Γουρδουπάρης
Μελέτη: 2022