ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

b6
b5

Το κτίριο αποτελεί ιδιωτική ανάθεση σε περιοχή με έντονη εμπορική ανάπτυξη. Συγκροτείται από ισόγειο κατάστημα με πατάρι και υπόγειο και τρεις ορόφους γραφείων, με εξάντληση της μέγιστης κάλυψης και δόμησης προς εκμετάλλευση. Οι κατόψεις των γραφείων σχεδιάστηκαν ως ενιαίοι- ευέλικτοι χώροι με δυνατότητα χωρισμού ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη. Η γωνιακή του θέση επί της Λεωφόρου Πεντέλης στα Βριλήσσια αλλά και η γειτνίαση με τον χώρο παλιού υδραγωγείου, έδωσαν την δυνατότητα για τη δημιουργία διαμπερών χώρων με θέα.

Στη βάση του κτιρίου, τα μεγάλα υαλοστάσια των όψεων συμπληρώνονται από τα φέροντα στοιχεία, από εμφανές σκυρόδεμα, ώστε να δημιουργηθεί μια σχέση διαφάνειας με το δημόσιο χώρο. Στους ορόφους, αντιθέτως, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα ογκοπλαστικά στοιχεία για την δημιουργία μιας ομαλής μετάβασης ανάμεσα στον εξωτερικό χώρο και τον ιδιωτικό χώρο των γραφείων. Στη βορειοδυτική όψη ο όγκος των εξωστών προβάλλεται προστατεύοντας τις γυάλινες επιφάνειες, ενώ τα πλαίσια που σχηματίζει δημιουργούν προστατευμένους υπαίθριους χώρους, φιλτράροντας την απρόσκοπτη θέαση στον εσωτερικό χώρο. Αντίστοιχα νοτιοανατολικά, οι εξώστες σκιάζουν χωρίς να εμποδίζουν την θέα προς το επιβλητικό υδραγωγείο. Στη νοτιοδυτική όψη, με τη χρήση προεξοχών από μπετόν που συμπληρώνονται από υαλοστάσια και τοίχους με σοβά και χρώμα, δημιουργείται ένα δεύτερο κέλυφος το οποίο διαμορφώνει μια διαλεκτική σχέση με την πόλη καθώς η κίνηση του ήλιου συμβάλλει στην αποτύπωση τονισμών και σκιών. Τέλος, στη βορειοανατολική πλευρά ο ψηλός όγκος του κλιμακοστασίου και το «έρκερ», που δίνει τη δυνατότητα μικρής επέκτασης των γραφείων, συμπληρώνουν την απλή γεωμετρία της επιφάνειας εμφανούς σκυροδέματος με στοιχεία από γυαλί, μέταλλο και χρώμα.

(Ειδική Διάκριση- 10η Biennale νέων αρχιτεκτόνων του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (2021), Φιναλίστ στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2021 του DOMa.archi, στην κατηγορία «Καλύτερου Πραγματοποιημένου Έργου»)

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ

Έργο: Κτίριο καταστημάτων γραφείων στα Βριλήσσια
Αρχιτέκτονες : Χάρις Αθανασοπούλου- Αθηνά Θεοδωροπούλου
Κατασκευή: EUROHOME – Α. Αθανασόπουλος
Στατική μελέτη: Παύλος Μαλανδράκης
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: ΔΕΚΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.
Αρχιτεκτονική τοπίου:  Εύα Παπαδημητρίου
Φωτογραφία: Γιώργης Γερόλυμπος
Έτος: 2020
Διακρίσεις: Ειδική διάκριση 10η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων
                    DOMA 21 Διακριθέντα έργα & Μελέτες